W następstwie Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 sierpnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U.2022.1896) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej informuje, że od 1 stycznia 2024 r. przestaje obowiązywać obecna metoda trychinoskopowa wykorzystywana do badania mięsa na obecność włośni przez urzędowych lekarzy weterynarii. W związku z powyższym od dnia 1 stycznia 2024r. mięso na obecność włośni pochodzące z uboju gospodarczego świń na użytek własny oraz dzików będzie badane tylko i wyłącznie metodą wytrawiania.
Zgłaszanie do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii chęci przeprowadzenia uboju na minimum 48 godzin przed dokonaniem uboju oraz badanie mięsa na obecność włośni pozostaje jak dotychczas obowiązkowe w każdym przypadku uboju gospodarczego na użytek własny trzody chlewnej.
Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje, że na terenie powiatu kolbuszowskiego badanie mięsa na obecność włośni od 1 stycznia 2024r. będzie odbywać się w:
LABORATORIUM WYTRAWIANIA
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kolbuszowej ul. Handlowa 2,
36-100 Kolbuszowa.
Próbki mięśni z TUSZ DZIKÓW - badane będą we wtorki, próbki należy dostarczyć w dniu badania do godz. 1100
NIE MA MOŻLIWOŚCI DOSTARCZANIA DO BADANIA W KIERUNKU OBECNOŚCI WŁOŚNI PRÓBEK MIĘŚNI Z TUSZ DZIKÓW PRZED UZYSKANIEM UJEMNEGO WYNIKU BADANIA LABORATORYJNEGO W KIERUNKU AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ.
Każdej dostarczonej próbce musi towarzyszyć kompletna, prawidłowo oraz czytelnie wypełniona obowiązująca dokumentacja, wzór dostępny na stronie urzędu: bip.piw.kolbuszowski.pl oraz w biurze PIW w wersji papierowej.
Próbki mięsa od dzików, należy dostarczać w opakowaniu szczelnym, nieuszkodzonym. Za prawidłowe pobranie i dostarczenie próbek do badań odpowiada zleceniodawca. Jeżeli stan próbek jest niezadowalający lub ich ilość niewystarczająca, próbki mogą nie zostać przyjęte do badania. Próbki powinny być opisane zgodnie z dokumentacją przekazywaną przez zleceniodawcę.
MATERIAŁ DO BADANIA: próbki mięsa świń i dzików
1. ŚWINIE
2. DZIKI
Próbki mięsa pozyskane w wyniku uboju TRZODY CHLEWNEJ – pobierane będą w gospodarstwie, w którym dokonano uboju tj. w środy i piątki.
Próbki do badań pobiera urzędowy lekarz weterynarii.
W tzw. strefach zwalczania ASF obowiązuje cały czas konieczność badania przed i poubojowego świń.
Wszelkie informacje dotyczące prawidłowego przeprowadzenia uboju na użytek własny będą udzielane osobom zainteresowanym w siedzibie inspektoratu oraz nr telefonu: tel.: 17 283 23 97, 17 283 23 96 oraz zostaną umieszczone na stronie internetowej: bip.piw.kolbuszowski.pl
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolbuszowej
Marek Olszowy