Dziękując za tegoroczne plony mieszkańcy, rolnicy oraz władze samorządowe uczestniczyli w niedzielę, 28 sierpnia w Dożynkach Gminy Kolbuszowa. W tym roku święto plonów odbyło się na terenie skansenu oraz stadionu miejskiego w Kolbuszowej. Funkcję starostów dożynkowych pełnili Monika Fryzeł i Norbert Tylutki.
Tradycyjnie uroczystości rozpoczęła msza święta dziękczynna w intencji rolników i producentów żywności, która miała miejsce w kościele pw. św. Marka w skansenie. Mszę świętą odprawili ks. Marek Prajsnar proboszcz parafii w Zarębkach, ks. dziekan Jan Pępek proboszcz parafii pw. św. Brata Alberta, ks. dziekan Lucjan Szumierz proboszcz parafii pw. Wszystkich Świętych, ks. Kazimierz Osak proboszcz parafii w Kupnie oraz ks. Jarosław Depczyński proboszcz parafii w Weryni. Podczas nabożeństwa poświęcono chleby oraz wieńce dożynkowe.
Po nabożeństwie uczestnicy dożynek udali się na stadion miejski, gdzie miały miejsce dalsze uroczystości. Przybyłych gości przywitał Burmistrz Kolbuszowej Jan Zuba. Następnie starostowie dożynek zgodnie z tradycją przekazali władzom chleb z tegorocznych zbiorów. Bochenki otrzymali: Poseł na Sejm RP Zbigniew Chmielowiec, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Ewa Draus, Zastępca Prezesa Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie Bogusław Kida, ks. dziekan Lucjan Szumierz i ks. proboszcz Marek Prajsnar, Starosta Kolbuszowski Józef Kardyś, Burmistrz Kolbuszowej Jan Zuba, Zastępca Burmistrza Marek Gil, Przewodniczący Rady Miejskiej w Kolbuszowej Krzysztof Wilk, Sekretarz Kolbuszowej Krzysztof Matejek, Skarbnik Kolbuszowej Jacek Mroczek, Dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej Jacek Bardan, prof. dr hab Marek Koziorowski Honorowy Obywatel Miasta i Gminy Kolbuszowa oraz Pan Marcin Luc Wielki Marszałek tegorocznej Parady Pułaskiego organizowanej na Piątej Alei w Nowym Jorku.
Kolejnym punktem programu była prezentacja i ośpiewanie wieńców dożynkowych wykonanych przez poszczególne sołectwa gminy. Na scenie wystąpił Kazimierz Marcinek z kapelą i zespół Widelanie, a wieczorem do wspólnej zabawy tanecznej zaprosił zespół Kalejdoskop oraz Dj Disco Duck.
Ponadto podczas dożynek zorganizowany został I etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, w którym wzięło udział 15 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu kolbuszowskiego. Panie przygotowały tradycyjne dania, charakterystyczne dla naszego regionu. Komisja konkursowa najlepiej oceniła kapustę ziemniaczaną z grochem wykonaną przez KGW Hucina. Drugie miejsce zajęło KGW w Niwiskach za przygotowanie barszczu grzybowego na zakwasie, a trzecie miejsce Panie z KGW Raniżów za kapustę - parzybrodę. Z Gminy Kolbuszowa udział w eliminacjach wzięły koła z: Domatkowa, Kolbuszowej Górnej, Nowej Wsi, Świerczowa, Weryni, Widełki oraz Zarębek. Organizatorem konkursu był byli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu ARiMR oraz KRUS przy współpracy z Gminą Kolbuszowa.
Więcej zdjęć na naszym facebook’u.