W dniu 27 września na rynku w Kolbuszowej przygotowane zostało uliczne gotowanie dla lokalnej społeczności. Wydarzenie zorganizował Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. KEN w Weryni w związku z wizytą studyjną szkół partnerskich z Chorwacji, Francji i Portugali w ramach projektu „Food Redefined”.
Przybyłych do naszej gminy gości powitali na rynku w Kolbuszowej Wojciech Cebula Wicestarosta Kolbuszowski, Marek Gil Zastępca Burmistrza Kolbuszowej oraz Dyrektor ZSA-E w Weryni Zbigniew Bogacz. Podczas kulinarnego święta mieszkańcy mogli spróbować tradycyjnych dań kuchni polskiej, chorwackiej, francuskiej i portugalskiej.
Uczniowie z Chorwacji wraz ze swoim nauczycielem przygotowali placki chorwackie, uczestnicy z Portugalii Bifanę, a goście z Francji wykonali wrapy z puree dyniowym i warzywami.
Uczniowie ZSA-E z Weryni wspólnie z nauczycielami przygotowali molekularne lody z ciekłym azotem, placki pszenne z pastą warzywną, pierogi ruskie, proziaki i koktajle owocowe. Dużym zaskoczeniem była potrawa nawiązująca do naszego miasteczka nad Nilem, czyli grillowany krokodyl z musem śliwkowym.