17 marca w godz. 10.00 – 13.00 w sali warsztatowej szkoły z Trzebosi odbędą się warsztaty kulinarne. Menu jest bezmięsne, a przepisy opracowane na podstawie tradycyjnych receptur. Zajęcia poprowadzi Joanna Sadecka-Kurnik – współwłaścicielka gospodarstwa „Dobre miejsce” w Alfredówce, która uwielbia gotować i wyznaje zasadę, że w garnku, jak w życiu: im prościej, tym lepiej. Kulturoznawczyni i miłośniczka dawnej kuchni wiejskiej opowie, jak przed laty na wsi można było wyżywić rodzinę korzystając tylko z produktów roślinnych – tych, które akurat były dostępne.
Oto warsztatowe – nieskomplikowane, bezmięsne menu:
• zupa z gruszki i pietruszki
• zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem
• zamiast deseru: smalec z fasoli ze śliwką i cebulką
Warsztaty skierowane są do dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia.
Cena: 25 zł / os., 40 zł / osoba dorosła + dziecko
Zapisy: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl, tel. 17 227 12 96