21 maja w Muzeum Narodowym w Warszawie odbyła się uroczysta gala Konkursu na Wydarzenie Muzealne Roku Sybilla 2017. Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej otrzymało wyróżnienie w kategorii projekty naukowo-badawcze za projekt „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej”.
Nagrodę odebrał dyrektor Jacek Bardan oraz koordynatorki projektu dr Izabela Wodzińska i Urszula Rzeszut-Baran.
Wyróżniony projekt był realizowany w 2016 i 2017 r. Obejmował przeprowadzenie badań terenowych w środkowej części dawnej Puszczy Sandomierskiej, opracowanie i archiwizację zebranych materiałów, stworzenie strony internetowej (www.dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl), na której udostępniona została część pozyskanych źródeł w formie cyfrowej oraz wydanie interdyscyplinarnej publikacji naukowej poświęconej dziedzictwu kulinarnemu dawnej Puszczy Sandomierskiej.
Do przeprowadzenia badań i powstania publikacji przyczyniło się bardzo wiele osób – etnografów, etnologów, językoznawców, historyków, antropologów kultury, a także autorów artykułów, recenzentów, członków rady naukowej, redaktorów i pracowników Muzeum. O projekt graficzny książki pt. „Puszcza Sandomierska od kuchni. Między tradycją a współczesnością”, będącej podsumowaniem badań, zadbała Izabella Kędzierska, która stworzyła szatę graficzną książki w oparciu o wcześniejszą monumentalną pracę o kulturze Lasowiaków – „Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej”.
Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
szczegóły na: www.muzeumkolbuszowa.pl